Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws
Partiële buitenlandse belastingplicht en einde 30%-regeling

De Hoge Raad heeft vastgesteld dat de 30%-regeling in 2016 is geëindigd. Daardoor is bij een keuze voor partiële buitenlandse belastingplicht box 3-heffing verschuldigd over bank- en spaartegoeden en beleggingen over de periode in 2016 dat de 30%-regeling niet meer van toepassing is.

lees meer
Niet meetellen WGA-uitkering kan discriminatie zijn

Dat het UWV een WGA-uitkering direct uitbetaalt aan een werknemer mag volgens de Hoge Raad niet leiden tot een lagere arbeidskorting.

lees meer
Villatax en afbouw Hillen-aftrek zijn toegestaan

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de zogeheten villatax en de afbouw van de Hillen-aftrek niet dusdanig botsen met rechtsbeginselen, dat men deze bepalingen buiten toepassing moet laten.

lees meer
Voorkoming van dubbele belasting soms evenredig te berekenen

Is het salaris niet uitgesplitst naar bestanddelen voor verschillende werkzaamheden die in verschillende landen zijn verricht? Bereken dan de voorkoming van dubbele belasting naar tijdsevenredigheid.

lees meer
A-G: ook bij navordering is verdeling partners te herzien

Advocaat-generaal Koopman is met diverse conclusies gekomen die zien op de herziening van de verdeling tussen fiscale partners van gemeenschappelijke inkomensbestanddelen.

lees meer
Rechtbank zet belastingrente voor bv’s op 4%

KPMG Meijburg & Co heeft met succes geprocedeerd tegen de heffing van 8% belastingrente voor vennootschapsbelastingplichtige lichamen. Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat deze rente slechts 4% mag bedragen.

lees meer
Gokverslaafde verzweeg vervreemde gelden niet expres

Iemand die als gevolg van zijn gokverslaving gelden van zijn werkgever vervreemdt, zal zich vaak niet realiseren dat dit belastbare inkomsten zijn.

lees meer
Navorderingsaanslagen vernietigd door gebrek aan voortvarendheid

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de navorderingsaanslagen inkomstenbelasting over de jaren 2001-2008 moeten worden vernietigd wegens gebrek aan voortvarendheid bij het opleggen door de inspecteur.

lees meer
Werkelijk rendement sterk gedaalde cryptovaluta nihil

Hof Amsterdam heeft de uitspraak van rechtbank Noord-Holland vernietigd en heeft het belastbaar inkomen uit cryptovaluta verminderd tot nihil, vanwege aangetoond verlies.

lees meer
Hof bevestigt fiscaal partnerschap in 2018

Hof Den Bosch heeft geoordeeld dat de huidige toerekening van gemeenschappelijke inkomensbestanddelen niet in strijd is met internationale verdragen of Europees recht.

lees meer
Onvoldoende bewijs extra gezinshulp, kosten niet aftrekbaar

Hof Den Haag heeft geoordeeld dat de reiskosten en vakantiekosten van een zoon voor de zorg van zijn moeder niet aftrekbaar zijn als specifieke zorgkosten bij de moeder. De moeder heeft geen gedagtekende facturen kunnen overleggen met duidelijke gegevens van de gezinshulp, zoals vereist door de wet.

lees meer
WHOA: financiers niet verplicht tot nieuwe leningen

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) niet toestaat dat financiers verplicht worden om een nieuwe financiering te verstrekken onder gewijzigde voorwaarden.

lees meer
Integrale PKV na niet-onderbouwde naheffingsaanslag

Als de inspecteur een naheffingsaanslag omzetbelasting oplegt zonder deze nader te onderbouwen, heeft de btw-ondernemer in beginsel recht op een integrale proceskostenvergoeding.

lees meer
Ombouw toilet tot douche maakt van school geen woning

Het ombouwen van een toilet naar een douche maakt van een schoolgebouw nog geen woning voor de overdrachtsbelasting.

lees meer
Economisch belang ab behouden ondanks verlenen optierecht

Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat het verlenen van een optierecht niet automatisch betekent dat de aandeelhouder geen aanmerkelijk belang meer heeft.

lees meer
Trek geen transactiekosten af van werkelijk rendement box 3

Bij de berekening van het werkelijk rendement is het verstandig als een belegger aantoont geen transactiekosten te hebben afgetrokken.

lees meer
Verteerkosten kunnen zakelijk en dus aftrekbaar zijn

Onder bepaalde omstandigheden kunnen verteerkosten (gedeeltelijk) aftrekbare kosten zijn, zo oordeelt de Hoge Raad.

lees meer
Ongespecificeerd factureren: geen aftrek gebruikelijk loon

Als de eenmanszaak van een dga zijn werkzaamheden bij zijn bv in rekening brengt zonder specificatie van kosten, kan de bv geen kosten aftrekken van het gebruikelijk loon.

lees meer
Inschrijving kavelruilovereenkomst nodig voor vrijstelling

De Hoge Raad heeft bevestigd dat voor toepassing van de kavelruilvrijstelling in de overdrachtsbelasting de inschrijving van de kavelruilovereenkomst in de openbare registers een vereiste is.

lees meer
Belastingdienst start hersteloperatie box 3

De Belastingdienst stuurt mensen die in aanmerking komen voor het doorgeven van hun werkelijk rendement tussen half oktober en begin november 2024 een brief. In de brief staat meer informatie over het aanvullende herstel en het formulier Opgaaf werkelijk rendement. Het formulier is vanaf de zomer 2025 beschikbaar om het werkelijk rendement door te geven.

lees meer