Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

12 2024  •  Verhuizing is geen rechtvaardiging voor heretikettering


Een man drijft een eenmanszaak. Samen met zijn ex-partner heeft hij de eigendom van een woning. De man heeft op 30 september 2014 een appartement gekocht op een ander adres. Vanaf 31 december 2014 tot 30 december 2019 is dat zijn woonadres. De eenmanszaak is tot 6 januari 2015 gevestigd in de woning van de man en zijn ex-partner (oude woning). De man heeft echter deze woning in eerste instantie tot zijn privévermogen gerekend. Vanaf 6 januari 2015 is de eenmanszaak gevestigd in het nieuwe appartement. De man stelt echter nog wel in de werkkamer van de oude woning ondernemingsactiviteiten te verrichten. Hij meent dat de verhuizing een bijzondere omstandigheid is die een heretikettering van de oude woning tot ondernemingsvermogen rechtvaardigt.

Fiscus volgt oorspronkelijke heretikettering Zowel de Belastingdienst als Hof Arnhem-Leeuwarden vinden dat man niet aannemelijk heeft gemaakt dat er sprake was van een bijzondere omstandigheid die heretikettering zou rechtvaardigen. Het hof benadrukte dat voor heretikettering de ondernemer een duidelijke wijziging in het gebruik van het vermogensbestanddeel moet aantonen. In deze zaak is dat niet gebeurd. De man heeft namelijk onvoldoende bewijs geleverd dat hij de werkkamer daadwerkelijk voor zijn onderneming heeft gebruikt. Hierdoor blijft de oorspronkelijke etikettering van kracht. De man mag de werkkamer dus niet heretiketteren naar privévermogen.

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden 03-12-2024 (gepubl. 13-12-2024).

Geen aftrek voorbelasting voor bij ander verantwoorde omzet

Een bv kan geen aftrek claimen van voorbelasting over activiteiten waarvan de omzet door een zustervennootschap wordt verantwoord.

lees meer
Hof bevestigt afwijzing 30%-regeling door inspecteur

Een Indiase werknemer die via de regeling ‘zoekjaar afgestudeerden’ naar Nederland is gekomen, komt niet in aanmerking voor de 30%-regeling.

lees meer
In 2025 geen boetes bij handhaving schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst gaat over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opleggen. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes. Organisaties kunnen eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er zogenaamde boekenonderzoeken (controles) worden ingesteld. Daarnaast worden alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch verlengd tot en met 31 december 2029. Met deze maatregelen geeft de Belastingdienst uitvoering aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid.

lees meer
Is 8% belastingrente over aanslag Vpb toch toegestaan?

Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant mag de wetgever wel 8% belastingrente hanteren bij aanslagen vennootschapsbelasting.

lees meer
archief