Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

11 2024  •  Stelsel vóór 2017 geen grond voor ambtshalve vermindering


Een man heeft de Belastingdienst verzocht de opgelegde aanslagen inkomstenbelasting over de jaren 2017 tot en met 2020 ambtshalve te verminderen. Daarbij verwijst de man naar het zogeheten Kerstarrest. De inspecteur wijst het verzoek om ambtshalve vermindering af. De onjuistheid van de belastingaanslagen vloeit namelijk voort uit nieuwe rechtspraak. De man gaat echter in beroep. Hij bevestigt dat het Kerstarrest de aanleiding is geweest voor zijn verzoek om ambtshave vermindering. Maar nu doet hij een beroep op voorgaande jurisprudentie. Het oude stelsel is volgens hem voordeliger dan het nieuwe stelsel, dat wordt gekenmerkt door een forfaitair vermogensmix. Daarom kan het stelsel met de forfaitaire vermogensmix niet dienen voor de bepaling van de box 3-heffing voor de jaren 2017–2020. De inspecteur moet de aanslagen toch ambtshalve verminderen met inachtneming van het werkelijk behaalde rendement, aldus de man.

Verzoek was toch gebaseerd op nieuwe rechtspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant stelt vast dat de inspecteur de aanslagen heeft berekend op grond van de wetgeving zoals die gold voor de desbetreffende belastingjaren. Daarbij is hij niet uitgegaan van rechtsopvattingen waarvan hij had moeten weten dat ze onjuist waren. Pas na het Kerstarrest is duidelijk geworden dat het systeem met de forfaitaire vermogensmix in strijd is met de Europese mensenrechten en dat rechtsherstel moet worden geboden. Het verzoek om ambtshalve vermindering is dus wel degelijk gebaseerd op nieuwe rechtspraak. De inspecteur heeft het verzoek terecht afgewezen.

Bron: Rb. Zeeland-West-Brabant 19-11-2024 (gepubl. 27-11-2024), Hoge Raad 24-12-2021.

Hof bevestigt dat cryptovaluta in box 3 zijn belast

Hof Amsterdam bevestigt dat ondanks hun bijzondere kenmerken cryptovaluta vermogensbestanddelen zijn die in beginsel in box 3 vallen.

lees meer
Eigenwoningregeling inkomstenbelasting levert geen ‘trouwboete’ op

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de eigenwoningregeling niet leidt tot schending van mensenrechten. Aan de fiscale wetgever komt een ruime beoordelingsvrijheid toe.

lees meer
Dga handelt bij verkoop woning als btw-ondernemer

Een dga die een kantoorpand verhuurt is een btw-ondernemer. Als hij later besluit tot transformatie van het kantoorpand in twee te verkopen woningen, handelt hij nog steeds als btw-ondernemer en is de levering van de woningen belast met omzetbelasting.

lees meer
Annuïtaire aflossingsverplichting essentieel voor renteaftrek

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat een lening voor een woning niet kwalificeert als eigenwoningschuld in de zin van de Wet IB 2001. Er is namelijk geen contractuele annuïtaire aflossingsverplichting overeengekomen bij het aangaan van de lening.

lees meer
archief