Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

08 2024  •  Onzakelijke betaling aan familielid dga is winstuitdeling


Een vrouw houdt 50% van de aandelen in een holding. Haar broer bezit de resterende 50%. De holding houdt alle aandelen in een bv. De activiteiten van deze bv bestaan uit het fokken en houden van paarden, handel in paarden, handel in bestrijdingsmiddelen en kunst- en organische meststoffen, het uitoefenen van een agrarische onderneming en een transporthandel. De bv oefent haar ondernemingsactiviteiten uit in een complex met een bedrijfswoning. De bedrijfswoning verhuurt de bv door aan de ouders van de zus en de broer. De vrouw verricht vanuit hun eenmanszaak werkzaamheden voor de holding en de bv. Naar aanleiding van een boekenonderzoek stelt de inspecteur echter dat de vrouw geen winst uit onderneming geniet. De vergoeding voor de werkzaamheden die zij voor de holding en de bv verricht, vormt namelijk volgens de fiscus verkapt loon uit een fictieve dienstbetrekking. Rechtbank Zeeland-West-Brabant is het op dit punt eens met de inspecteur.

Bewust van bevoordeling Daarnaast meent de Belastingdienst dat de vrouw verkapte winstuitdelingen heeft genoten. De holding en de bv hebben namelijk in 2019 en 2020 verschillende betalingen verricht en verstrekkingen verleend aan familieleden van de vrouw. Daartegenover hebben geen zakelijke tegenprestaties gestaan. Daardoor is volgens de inspecteur sprake van een indirecte privé bevoordeling van de vrouw. De vrouw is zich daarvan bewust geweest. Omdat zij samen met haar broer, aandeelhouder en bestuurder is van vennootschappen, is de wetenschap van de bevoordeling bij de vrouw en haar broer toe te rekenen aan de vennootschappen. De rechtbank volgt ook dit standpunt van de fiscus. Toch is het beroep van de vrouw gegrond, omdat de inspecteur de vergrijpboete ten onrechte over de totale belasting heeft berekend. De grondslag moet uitsluitend bestaan uit de belasting die vanwege de fiscale correcties is verschuldigd.

Bron: Rb. Zeeland-West-Brabant 07-08-2024 (gepubl. 22-08-2024).

HR: Verhoor zonder rechtsbijstand onrechtmatig

De Hoge Raad heeft bevestigd dat het nultarief omzetbelasting terecht is geweigerd. Maar de Hoge Raad heeft ook geoordeeld dat de inspecteur de ondernemer had moeten wijzen op het recht op rechtsbijstand voorafgaand aan de verhoren.

lees meer
Erfbelasting voor biologische kinderen discriminerend

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Successiewet 1956 in strijd is met het discriminatieverbod. Het betreft het hoge tarief erfbelasting dat van toepassing is voor een verkrijging door een kind dat niet juridisch is erkend door zijn biologische vader, maar wel een nauwe persoonlijke band (family life) met die vader had.

lees meer
Fiscus beoordeelt geen modelovereenkomsten meer

Per 6 september 2024 is de Belastingdienst gestopt met het beoordelen van modelovereenkomsten in verband met de afschaffing van het handhavingsmoratorium.

lees meer
Studie- en fitnesskosten zijn geen ondernemerskosten

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat een onderneemster niet geslaagd is om aan te tonen dat de opgevoerde studie- en fitnesskosten van de kinderen zijn ingegeven door zakelijke motieven.

lees meer
archief