Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

07 2024  •  Startersvrijstelling OVB ondanks nieuwbouwwoning in aanbouw


Een vrouw en haar partner kopen in maart 2022 een perceel bouwgrond. Dat perceel ligt in een plaats waar de partners al een koopwoning hebben. De partners willen op dat perceel een nieuwbouwwoning laten realiseren. De levering van het perceel bouwgrond vindt plaats op 22 mei 2022. Op 2 november 2022 verkopen de partners hun koopwoning met als opleverdatum 16 januari 2023. Zij kopen op 25 november 2022 een woning in dezelfde plaats als het bouwperceel en de vorige woning. De partners hebben met de notaris en de inspecteur de mogelijkheid van toepassing van de startersvrijstelling besproken. De partners verklaren tegenover de inspecteur dat zij de woning anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gaan gebruiken. Op 27 december 2022 geven de partners aan de gemeente door dat zij naar de nieuwe woning verhuizen. De vrouw meent bij aankoop van de nieuwe woning de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting te mogen toepassen.

Verwijzing naar parlementaire wetsgeschiedenis De inspecteur weigert de toepassing van de startersvrijstelling. Hij wijst op een van de voorwaarden voor de toepassing van deze vrijstelling. Om precies te zijn, de voorwaarde dat de verkrijger de verkregen woning gaat gebruiken als hoofdverblijf. Uit de parlementaire wetsgeschiedenis blijkt dat de verkrijger de woning minstens een half jaar daadwerkelijk als hoofdverblijf moet hebben gebruikt. Aan deze voorwaarde voldoet de vrouw. Maar de wetsgeschiedenis geeft de inspecteur de mogelijkheid om dan toch de toepassing van de startersvrijstelling te weigeren in bepaalde evidente misbruiksituaties.

Geen misbruiksituatie Volgens de fiscus is hier sprake van misbruik. De partners hebben de intentie om de nieuwbouwwoning te gaan bewonen zodra deze is opgeleverd. De op 25 november 2022 gekochte woning is daardoor een tijdelijke woning, aldus de inspecteur. Rechtbank Zeeland-West-Brabant verwerpt deze stelling. Door ervan uit te gaan dat hier sprake is van een misbruiksituatie, heeft de inspecteur het begrip misbruik ruimer uitgelegd dan de parlementaire wetsgeschiedenis toestaat. Daarbij wijst de rechtbank erop dat op het moment van de zitting de partners nog steeds de op 25 november 2022 gekochte woning bewonen. De opleveringsdatum van de nieuwbouwwoning is nog onbekend. Daarom mag de vrouw de startersvrijstelling toepassen.

Bron: Rb. Zeeland-West-Brabant 12-06-2024 (gepubl. 20-06-2024).

Hof geeft vuistregels bij boetevermindering

Hof Amsterdam geeft in een uitspraak ook vuistregels voor de vermindering van een verzuimboete vanwege de overschrijding van de redelijke termijn

lees meer
Doorbelasten premie aansprakelijkheidsverzekering btw belast

Een stichting die een ziekenhuis exploiteert, belast de premie voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering door naar het samenwerkingsverband van medisch specialisten. De rechtbank oordeelt dat dit een belaste dienst is voor de omzetbelasting.

lees meer
Nieuwe of gebruikte auto? Lood om oud ijzer voor bijtelling

De Nederlandse bijtellingsregeling bij privégebruik van de auto van de zaak maakt geen onderscheid tussen nieuwe of gebruikte auto’s. Dit botst niet met de Europese mensenrechten.

lees meer
Ondanks meerderheid van aandelen geen financiële verwevenheid

Om een fiscale eenheid omzetbelasting te kunnen vormen moet onder meer sprake zijn van financiële verwevenheid tussen ondernemingen. Daarvoor is een meerderheid van de aandelen in een vennootschap alleen niet voldoende.

lees meer
archief