Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

07 2024  •  Hoge Raad schept duidelijkheid over begrip vervangingswaarde


Een btw-ondernemer is eigenaar van een hotel in aanbouw. In geschil is of de vervangingswaarde van het hotel ex art. 17 lid 4 Wet WOZ moet worden vastgesteld op de kosten van vervanging inclusief dan wel exclusief btw. Hof Amsterdam heeft op basis van de wetsgeschiedenis geoordeeld dat moet worden uitgegaan van de vervangingswaarde inclusief btw. Daarmee was dit oordeel tegenstrijdig aan het oordeel van Hof Den Haag. Dit hof oordeelde namelijk dat voor de vervangingswaarde moet worden uitgegaan van de waarde exclusief omzetbelasting, als de eigenaar een btw-ondernemer is die de btw volledig in aftrek kan brengen.

Hoge Raad is het niet eens met hof In cassatie houdt de beslissing van Hof Amsterdam echter geen stand. De Hoge Raad stelt voorop dat, anders dan het hof heeft geoordeeld, het in art. 17 lid 3 Wet WOZ bedoelde begrip vervangingswaarde onverkort van toepassing is bij de waardering van gebouwde eigendommen in aanbouw ex art. 17 lid 4 Wet WOZ. De rechtspraak die is gevormd over het begrip vervangingswaarde is daarmee dus maatgevend. Volgens die rechtspraak behoort de btw die een ondernemer ter zake van de stichting of aanschaffing van een onroerende zaak in rekening is gebracht niet tot de stichtings- of aanschaffingskosten, voor zover de ondernemer die btw in aftrek zou kunnen brengen. Andersluidende uitlatingen in de wetsgeschiedenis van art. 17 lid 4 Wet WOZ kunnen hieraan niet afdoen. Die uitlatingen zijn namelijk in strijd met zowel de bewoordingen als het systeem van de wet. Zij wijken bovendien af van de rechtspraak over het – toen al langer bestaande – begrip vervangingswaarde.

Ook voor woningen in aanbouw De Hoge Raad merkt nog op dat hetgeen in dit arrest is overwogen, geldt voor alle gebouwde eigendommen in aanbouw, dus ook voor woningen in aanbouw.

Btw behoort niet tot vervangingswaarde Omdat de ondernemer de ter zake van de bouw van het hotel aan haar in rekening gebrachte btw in aftrek kan brengen, had de heffingsambtenaar die btw bij het bepalen van de vervangingswaarde van het hotel buiten beschouwing moeten laten.

Bron: Hoge Raad 28-06-2024 (ECLI:NL:HR:2024:812).

Hof geeft vuistregels bij boetevermindering

Hof Amsterdam geeft in een uitspraak ook vuistregels voor de vermindering van een verzuimboete vanwege de overschrijding van de redelijke termijn

lees meer
Doorbelasten premie aansprakelijkheidsverzekering btw belast

Een stichting die een ziekenhuis exploiteert, belast de premie voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering door naar het samenwerkingsverband van medisch specialisten. De rechtbank oordeelt dat dit een belaste dienst is voor de omzetbelasting.

lees meer
Nieuwe of gebruikte auto? Lood om oud ijzer voor bijtelling

De Nederlandse bijtellingsregeling bij privégebruik van de auto van de zaak maakt geen onderscheid tussen nieuwe of gebruikte auto’s. Dit botst niet met de Europese mensenrechten.

lees meer
Ondanks meerderheid van aandelen geen financiële verwevenheid

Om een fiscale eenheid omzetbelasting te kunnen vormen moet onder meer sprake zijn van financiële verwevenheid tussen ondernemingen. Daarvoor is een meerderheid van de aandelen in een vennootschap alleen niet voldoende.

lees meer
archief