Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

07 2024  •  € 25.000 boete voor buiten administratie houden werknemers


Een man en zijn vrouw zijn betrokken bij een vennootschap die een restaurant exploiteert. Een administratiekantoor verzorgt onder andere de loonadministratie van de vennootschap. De vrouw brengt maandelijks de kasadministratie met onderliggende bescheiden mee. De fiscus besluit op een gegeven moment het restaurant te onderzoeken. Bij een doorzoeking van het bedrijfspand van de vennootschap treft men naast de man vier andere arbeidskrachten aan. Deze vier personen houden zelf hun gewerkt uren bij op urenbriefjes. Op basis van deze urenbriefjes bepaalt de vennootschap de salarissen van deze vier werknemers. De vennootschap betaalt vervolgens de salarissen contant uit. Deze salarissen zijn hoger dan blijkt uit de loonadministratie van het restaurant bij het administratiekantoor. Een observatie via een camera levert ook wat op. Gedurende de observatieperiode blijken namelijk veertien verschillende personen voor het restaurant hebben gewerkt. Maar in de loonaangifte zijn slechts zes verschillende personen verantwoord.

Veroordeling wegens valsheid in geschrifte Vervolgens krijgt de vennootschap ten laste gelegd dat zij valselijk een bedrijfsadministratie heeft opgemaakt en opzettelijk loonbetalingen buiten de loonadministratie heeft gehouden. Daardoor is te weinig loonheffing afgedragen. De man zou daaraan feitelijk leiding hebben gegeven. Hof Den Bosch oordeelt dat voldoende bewijs bestaat voor deze beschuldigingen. Het kan niet anders of de man heeft beschikt over de urenbriefjes en de werknemers contante bedragen uitbetaald. Hij heeft ook zijn vrouw onjuiste bedragen doorgegeven. De vennootschap krijgt een geldboete opgelegd van € 25.000. Het hof veroordeelt de man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens het feitelijk leiding geven aan meermaals gepleegde valsheid in geschrifte.

Bron: Hof Den Bosch 30-01-2024 (gepubl. 01-07-2024).

Hof geeft vuistregels bij boetevermindering

Hof Amsterdam geeft in een uitspraak ook vuistregels voor de vermindering van een verzuimboete vanwege de overschrijding van de redelijke termijn

lees meer
Doorbelasten premie aansprakelijkheidsverzekering btw belast

Een stichting die een ziekenhuis exploiteert, belast de premie voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering door naar het samenwerkingsverband van medisch specialisten. De rechtbank oordeelt dat dit een belaste dienst is voor de omzetbelasting.

lees meer
Nieuwe of gebruikte auto? Lood om oud ijzer voor bijtelling

De Nederlandse bijtellingsregeling bij privégebruik van de auto van de zaak maakt geen onderscheid tussen nieuwe of gebruikte auto’s. Dit botst niet met de Europese mensenrechten.

lees meer
Ondanks meerderheid van aandelen geen financiële verwevenheid

Om een fiscale eenheid omzetbelasting te kunnen vormen moet onder meer sprake zijn van financiële verwevenheid tussen ondernemingen. Daarvoor is een meerderheid van de aandelen in een vennootschap alleen niet voldoende.

lees meer
archief