Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

06 2024  •  Klaarstaan is niet hetzelfde als ondernemen


Een man exploiteert van 2017 tot en met 16 maart 2020 in de vorm van een eenmanszaak een autowasstraat. De autowasstraat ligt naast de woning van de man en op hetzelfde terrein. De autowasstraat is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 uur en 18.00 uur, en op zaterdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur. Als een auto het terrein oprijdt voor een wasbeurt gaat in de woning van de man een bel af. Zo weet de ondernemer dat er een klant is en zet hij de autowasstraat in werking. Zijn overige werkzaamheden in het kader van de onderneming bestaan onder meer uit het schoonmaken en onderhouden van het terrein, de wasinstallaties en de gebouwen, en het bijhouden van de dagelijkse administratie. In 2019 koopt de man een tweedehands installatie voor wasplaatsen. Hij neemt het schoonmaken en repareren van deze installatie zelf op zich.

Geen stukken overlegd De ondernemer claimt over de jaren 2017-2020 de zelfstandigenaftrek, maar daarvoor moet hij voldoen aan het urencriterium. De inspecteur betwist dat de man daaraan voldoet. Daarop gaat de man in beroep. Hij overlegt echter geen gegevens over de jaren 2017 en 2018. Daardoor maakt hij ten aanzien van die jaren het aantal gestelde bestede uren niet aannemelijk. Met betrekking tot 2019 en 2020 stelt de man in totaal 300 uur respectievelijk 195 uur aan zijn onderneming te hebben besteed in verband met de werkzaamheden aan de tweedehands installatie voor wasplaatsen. Maar zelfs al zou de rechtbank deze gestelde uren aannemelijk vinden, dan moet de man nog minstens 925 uur (2019) en 982 uur (2020) onderbouwen. De man heeft echter geen urenverantwoording of andere stukken overgelegd die zo’n onderbouwing leveren.

Bereikbaar tijdens openingstijden De man stelt nog dat hij aan het urencriterium voldoet omdat hij gedurende de openingstijden bereikbaar moet zijn voor zijn onderneming. Maar de rechtbank gaat niet mee met dit standpunt. Het feitelijk drijven van een onderneming houdt namelijk meer in dan het zich beschikbaar houden voor de onderneming. De man heeft dan ook niet aannemelijk gemaakt dat hij in de jaren 2017 tot en met 2020 aan het urencriterium heeft voldaan. Hij heeft daardoor geen recht op de zelfstandigenaftrek.

Bron: Rb. Zeeland-West-Brabant 12-06-2024 (gepubl. 21-06-2024).

Hof geeft vuistregels bij boetevermindering

Hof Amsterdam geeft in een uitspraak ook vuistregels voor de vermindering van een verzuimboete vanwege de overschrijding van de redelijke termijn

lees meer
Doorbelasten premie aansprakelijkheidsverzekering btw belast

Een stichting die een ziekenhuis exploiteert, belast de premie voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering door naar het samenwerkingsverband van medisch specialisten. De rechtbank oordeelt dat dit een belaste dienst is voor de omzetbelasting.

lees meer
Nieuwe of gebruikte auto? Lood om oud ijzer voor bijtelling

De Nederlandse bijtellingsregeling bij privégebruik van de auto van de zaak maakt geen onderscheid tussen nieuwe of gebruikte auto’s. Dit botst niet met de Europese mensenrechten.

lees meer
Ondanks meerderheid van aandelen geen financiële verwevenheid

Om een fiscale eenheid omzetbelasting te kunnen vormen moet onder meer sprake zijn van financiële verwevenheid tussen ondernemingen. Daarvoor is een meerderheid van de aandelen in een vennootschap alleen niet voldoende.

lees meer
archief