Bezig met laden.
Een moment aub.

Nieuws
Financiëel Nieuws

07 2024  •  Btw-correctie privégebruik lease-auto is 2,7%, geen 1,5%


Een vennootschap beschikt via operational lease over een VW Golf. Deze auto stelt zij in de periode van 6 september 2018 tot en met 9 augustus 2020 ter beschikking aan haar dga. De dga hoeft daarvoor geen vergoeding te betalen. Daardoor moet de vennootschap een btw-correctie toepassen. Daarbij wil zij gebruik maken van het lage forfait van 1,5% van de cataloguswaarde van de auto. Dit forfait is gebaseerd op een goedkeuring van de staatssecretaris van Financiën. Maar de inspecteur stelt dat de bv niet voldoet aan de bijbehorende voorwaarden. De Belastingdienst staat wel de toepassing toe van het forfait van 2,7% van de cataloguswaarde. Wanneer de vennootschap het geschil voor rechtbank Noord-Nederland brengt, volgt de rechtbank het standpunt van de fiscus. De toepassing van het verlaagde forfait vereist onder andere dat de auto zonder btw-aftrek is aangeschaft. Het verlaagde forfait is niet van toepassing op het leasen van een auto.

Bron: rechtbank Noord-Nederland 14-03-2024 (gepubl. 15-07-2024).

Belastingdienst start hersteloperatie box 3

De Belastingdienst stuurt mensen die in aanmerking komen voor het doorgeven van hun werkelijk rendement tussen half oktober en begin november 2024 een brief. In de brief staat meer informatie over het aanvullende herstel en het formulier Opgaaf werkelijk rendement. Het formulier is vanaf de zomer 2025 beschikbaar om het werkelijk rendement door te geven.

lees meer
Resultaten uit boekenonderzoek vormen nieuw feit

Rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat de resultaten van een boekenonderzoek als nieuw feit konden dienen, waardoor navordering mogelijk was.

lees meer
Schadevergoeding voor bedrijfsongeval volledig onbelast

Hof Den Bosch heeft geoordeeld dat een schadevergoeding voor blijvende arbeidsongeschiktheid na een bedrijfsongeval onbelast is. Ook de vergoeding voor overige materiële en immateriële schade werd als onbelast beschouwd, omdat deze niet in verband stond met een bron van inkomen.

lees meer
Rechtbank: structuur verdoezelt aanmerkelijk belang

Rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat een dga een aanmerkelijk belang heeft in buitenlandse vennootschappen. De structuur met buitenlandse vennootschappen in Cyprus en Panama was opgezet om belasting te ontwijken.

lees meer
archief